Geschiedenis van de vereniging

In juni 1984 vond de feitelijke oprichting van de vereniging plaats. Een aantal leden van de net opgeheven vereniging Flits staken de koppen bij elkaar en besloten tot de oprichting van een echte recreantenvolleybalvereniging. In september van dat jaar werd met zo'n 12 leden aan het eerste seizoen begonnen o.l.v. oud-trainer Bernard de Water in de gymzaal aan de Laan van Turkenburg.

 
Al snel groeide de vereniging tot 17 leden en ging meedoen met een recreantencompetitie waar verschillende teams uit de regio aan meededen. Ook werd dat jaar de officiŽle naam van de vereniging RVB: Recreanten Volleybalvereniging Bodegraven. Voor het tweede seizoen van RVB wist de vereniging beslag te leggen op de Margrietzaal. Een veel beter geoutilleerde zaal met goede kleedkamers en douches. RVB groeide uit tot 20 leden en de club besloot niet verder te willen groeien. Er was immers al een grote Volleybalvereniging in Bodegraven en we wilden elkaar niet beconcurreren.
In 1991 was er in de Sporthoeve een volleybalclinic. VSTS had het Nederlands team uitgenodigd. Een kleine impressie hiervan krijg je, door op de knop hiernaast te klikken., volleybalclinic 1991
Ivar, de zoon van de trainer, nam de taak van zijn vader over en de vereniging kreeg bestaansrecht. Ook in de recreantencompetitie werd RVB een geduchte tegenstander.Werd het wedstrijdteam het eerste jaar nog laatste, elk jaar steeg het naar een hogere positie en zou in de loop van haar bestaan ook een keer kampioen worden.
Soms moesten leden opzeggen, vanwege verhuizing of studie, maar steeds werd hun plaats weer snel ingenomen door nieuwe leden van de wachtlijst.Na een aantal plezierige jaren werd de Margrietzaal verkocht en RVB kreeg in het nieuwe seizoen het zaaltje aan de Overtocht toegewezen. Dit was een ramp, want daar kon je met goed fatsoen niet volleyballen. Het wedstrijdteam kon zijn wedstrijden gelukkig wel in de Sporthal spelen. Na interventie door de Sportfederatie mocht RVB het jaar daarop in de Dronenzaal trainen en wedstrijden spelen. Ivar ging studeren en de nieuwe trainer van RVB werd Marnic Meeuse. Na twee jaar besloot Marnic zelf hoger te gaan spelen en de nieuwe trainer die RVB kon aantrekken was Eelco v.d. Kruk. Onder zijn bekwame leiding kwam RVB tot grote bloei. Maar Eelco kreeg in zijn reguliere baan uitbreiding van taken en moest het trainen stoppen. Het Bestuur van RVB vond in Dirk van Gaalen een ervaren volleybaltrainer die de taak van Eelco overnam


Elke trainingsavond werd goed bezocht. Soms was het wel eens zo druk, dat het onderlinge partijtje vaak een minitoernooitje werd met drie teams. Toen Dirk besloot het wat rustiger aan te gaan doen en zijn tijd meer aan andere zaken te gaan besteden, zat RVB zonder trainer. Besloten werd toen, gebruik te maken van de eigen leden, door om de beurt de training eens te verzorgen. Een aantal leden wilde deze taak wel op zich nemen. Elke trainingsavond was op die manier weer anders en is dat nog steeds, want nog elke week verzorgen  een aantal leden van RVB de training.

Grote angst is er dat RVB volgend seizoen zijn zaal kwijtraakt. De Gemeente Bodegraven heeft plannen om de Dronenzaal te gaan slopen. Er wordt wel een nieuwe sporthal gebouwd. Dat duurt voorlopig nog even zodat we ook in 2010 weer  met veel plezier mogen blijven spelen in onze "eigen" Dronenzaal.
 

 
In 2011 is het dan toch zover. RVB krijgt het bericht, dat na de herfstvakantie 2011 zij in de nieuwe sporthal De Kuil mogen gaan trainen en spelen. De bekerkast van RVB wordt uit de hal van de Dronenzaal verwijderd om weer een plekje te krijgen in de nieuwe gang van de sporthal. Ook de volleyballen gaan mee naar de nieuwe hal. Op donderdag 13 oktober vindt de officiŽle oplevering plaats met een toespraak van de wethouder en een hapje en een drankje voor alle genodigden. Op zaterdag 29 oktober vindt de officiŽle opening plaats voor de dorpsgenoten. Die dag vinden allerlei demonstraties plaats in de nieuwe Sporthal. Ook RVB draagt zijn steentje bij met een open training en wedstrijdje.
 
 
  In 2019 kunnen we opeens niet meer in de zaal terecht vanwege de Corona uitbraak. Als we er wel weer in mogen dan blijken de douches niet meer te gebruiken vanwege Legionella. Dat lijkt na een poosje opgelost, maar in 2022 worden we er opnieuw mee geconfronteerd. De beheerder van de sporthal en het zwembad, Optisport gaat zelfs zover, dat de leidingen met heet water gespoeld worden. Dat is te veel voor de koppelingen in de leidingen en de zaal en kleedkamers komen blank te staan. En dat allemaal net voor de kerst. Gevolg: alle verenigingen moeten elders zaalruimte zien te vinden om hun sport te kunnen beoefenen. RVB vindt onderdak in Nieuwerbrug en in maart in sporthal De Sporthoeve. Wanneer RVB weer terug kan naar de Kuil is onzeker. Steeds weer wordt de heringebruikname uitgesteld. Voorlopig dus tot half oktober in De Sporthoeve en daarna weer in de zaal in Nieuwerbrug.
 
IIn 2023 wordt ook besloten door de vereniging het maximaal aantal leden op 15 te zetten. De leeftijd van veel leden is inmiddels boven de 70 en een poos aan de kant zitten is niet meer wenselijk. Er zijn ook 4 nieuwe leden bij gekomen, maar door overlijden zijn er ook 2 trouwe leden weggevallen. Zij worden nog steeds elke keer node gemist, maar vergeten zal de vereniging hen niet.